Kezdőlap Rólam
Fegyverletétel - avagy oroszlánszelídítés felsőfokon
Lejegyezve: 2018.09.28Ha már eléggé szenvedsz a harcban, ha már eljutottál oda, hogy nagyon fáj, akkor változtatni fogsz: elkezdesz megoldást keresni. Nem kihátrálsz, nem visszalépsz, nem feladsz vagy elmenekülsz, hanem még tovább lépve a mélyére mész és átjutsz rajta. A konfliktus olyan, mint a sűrű erdő, amely szúr, bánt, véresre karmol, s amelyből csak előre vezet út. Kívánom neked, hogy legyél elég bátor végigmenni az erdőn, és meglelni a fényt a sötétség mögött!

Amikor ebben az erdőben haladsz, s ahogy körülvesz a sötét, egyre jobban távolodsz a konfliktus vélt forrásától, az "ellenségtől", és ott, világtól elzárva elkerülhetetlenül magaddal találkozol. Ez a találkozás pedig sorsfordító lehet a számodra. Ahelyett, hogy másokkal harcolnál, a saját belső oroszlánoddal lesz dolgod. Csak ti ketten vagytok: az oroszlán és te, szemtől szembe. Már nem hagyhatod őt figyelmen kívül, már meg kell őt hallgatnod, szót kell értened vele. Ha nem teszed, téged tép szét. Ha nem találsz ki a harcból, a harc téged fog tönkretenni. Te fogsz eltűnni, te fogsz megsemmisülni.
Nagy hát a tét: Te magad.

Minden konfliktus feloldásának az a folyamata, hogy nem menekülünk tovább, nem takargatjuk, ami van, hanem bátran belemegyünk, átküzdjük magunkat a vastag, fájdalmas, tőrökkel teletűzdelt szakaszon, szembenézve egymás világának sötét démonaival, és a másik felé irányuló figyelmünket fokozatosan magunk felé irányítva, harcos énünket meghallgatva egyre inkább megszelídülünk, majd az önmagunkra fókuszálás közben egyszer csak találunk egy tisztást. Egy közös pontot. Egy közös akaratot. Ahogy indulataink elnyugszanak, s ahogy érzelmeinket barátainkként fogadjuk, merünk egyre inkább saját világunkból megszólalni, úgy kezd a két külön hang összehangolódni. Az én-mondatok összetalálkoznak egy közös körben, és mi-mondatokká olvadnak. Például: Úgy döntöttünk, letesszük a fegyvert. - Megoldást keresünk. - Szeretnénk elmondani, mit érzünk, miért háborog a lelkünk. - Békére törekszünk. - Meg akarjuk érteni, miért tette azt a másik, amit tett. - Azt keressük, amitől mind jobban leszünk. stb.
Ha már mindketten eljutottatok egy közös akarathoz, akkor abból fel lehet építeni egy közös utat. Amikor tudjuk, mit akarunk, már könnyebb megtalálni a "hogyan"-t.

Ha úgy döntünk, nem egymás ellen, hanem egymásért küzdünk, s ha képesek vagyunk a bennünk tomboló oroszlánt megszelídíteni, akkor már nem leszünk ellenségek. Nem az számít, kinek van igaza, az számít, ki képes eljutni a másikhoz, s hozzá hidat építeni. A béke hídját. A belső béke helyreállításával lépésről lépésre eljuthatunk a külső béke megteremtéséhez. A konfliktusok mélyén együttműködést találhatunk, és rálelhetünk a békés harcos útjára is. Nem könnyű, de megéri. Óriási fejlődést ígérő, emberhez méltó feladat...
    Szappanyos Orsolya, kapcsolattolmács.
Az oldal valamint a Facebook oldal minden írása saját szellemi alkotás, amelyet szerzői jogok védenek. Megosztható változtatás nélkül, a szerző és forrás pontos megjelölésével. Köszönöm.
 
Kapcsolódó írások:

- Magad ura
- Válás-válság
- V'érezz velem!
- Leszel a volt férjem?
 
< < <  Vállalod?
 
Haragszom  > > >
 
 
KÖZÖSSÉGI PROGRAM
Tizenkét Szoba

KERESÉS

 
KÖVESS A FACEBOOKON!

 
KAPCSOLAT

Szappanyos Orsolya kapcsolattolmács
Cím: 1088 Bp. Bródy Sándor utca 27.
E-mail: ragyoglak@gmail.com
Telefonszám: kérd e-mailben!
Skype: Ragyoglak
Copyright © 2014-2018. Minden jog fenntartva! Ragyoglak.hu | Szerzői jogok | Adatvédelmi Irányelvek