Kezdőlap Rólam
Leszel a volt férjem?
Lejegyezve: 2017.02.21


Szépen szeretném befejezni. Arra kérlek most, hogy legyél velem az utolsó fejezetben.

Ne válj el tőlem haraggal. Ne válj el tőlem haragból. Ne válj el tőlem sértettségből. Sem dacból sem féltékenységből, sem pánikból. Ne válj el tőlem vakságból, meggondolatlanságból vagy rózsaszín bódultságból.

Azt szeretném, hogy tiszta fejjel, békés szívvel, szabad választásból, érett elhatározásból, szeretetben válj el tőlem, - s bocsáss utamra.


Nem igaz, hogy a válás tagadás. A válás vállalás. Annak a vállalása, hogy ezentúl másképp lesz minden. A válás felismerés és kimondás. Annak a ténynek a tiszta felismerése és kimondása, hogy nem vagyunk egy pár. A válás bátorság. Elengedni a biztonságot nyújtó megszokottat, és rálépni egy új, ismeretlen, és sokszor félelmetes útra. Bátorság kell ahhoz is, hogy odaálljunk a gyermekeink, szüleink, barátaink elé, és azt mondjuk: utunk kétfelé válik. A válás igenlés. Arra, hogy másik formát választunk a kapcsolatunknak, mert a tartalom megváltozott, s mi mindig harmóniába kívánjuk hozni a formát a tartalommal. A válás tanulás. Annak megtanulása, hogyan tudunk együttműködni akkor is, amikor már nem egy csónakban ülünk. A válás próbatétel. Talán a legkeményebb, amivel valaha találkoztunk. Mert itt dől el, milyen emberek vagyunk valójában. Tudunk-e szeretetben válni?

A válás az új kapcsolatunk előszobája, mellyel nem csak leendő párjainknak tesszük lehetővé a belépést, de a kettőnk közti viszony is új szakaszba lép. Attól kezdve a volt férjem leszel, akit 'gyermekeim apja'-ként emlegetek, én pedig a te volt feleségeddé válok. Furcsa státusz. Past participle. Befejezett múlt idejű állapot. Ne hívj exnek, kérlek. Ennél sokkal több a mi közös múltunk. Az a nő vagyok, akibe sok éve beleszerettél, akivel majd negyed századon át egy pár voltál, s akivel most múlt időbe helyezel egy mindkettőnk számára meghatározó házasságot.

Tiszta helyzet. Befejezett. Ízlelgetem a szót: volt férj, s zavarba jövök csakúgy, mint 18 évvel ezelőtt, amikor a nászúton először mondtam ki valaki előtt, hogy a férjem vagy. Talán még néha kicsúszik majd a számon, hogy a férjem, különösen, amikor egy múlt idejű történetet mesélek, hisz akkor még a férjem voltál...


A válás nem dicsőség, de nem is szégyen. Még akkor sem az, ha mások annak tartják. Egy rettenetesen nehéz életszakasz, amelyben a feleknek segítségre, megértésre és támogatásra van szükségük, nem pedig elzárkózásra és ítélkezésre vagy beleszólásra. Elmagyarázni bárkinek is, hogyan érkeztünk el idáig és miért döntöttünk így, hiú próbálkozás. Két ember életét és döntéseit legjobb esetben ők maguk értik. Nem árt, ha felkészülünk rá, hogy érnek majd mindkettőnket vádak és támadások. Arra kérlek, legyünk akkor is egységesek.

A házasságkötésről sokat tudunk, a válásnak azonban nincs kultúrája. Milyen a jó válás? Paradoxon csupán, vagy lehet valóban jól csinálni? Mi mindent kell megtennünk, miután megszületik a döntés? Valóban falakat kell építenünk egymás közé és harcolnunk kell egymással, ahogy annyian teszik?

Én méltó válást szeretnék. Bölcset, tapintatosat, érett felnőtt válást. És igen, társad kívánok lenni abban, hogy neked is mindez könnyebb legyen. Tudom, hogy nehéz a szíved. Hogy még sokféle érzés kavarog. Csalódás, fájdalom, kudarc, remény, bizonytalanság, kételkedés, félelem, neheztelés, veszteség és magány. Hidd el, magam is ilyesmiket tartalmazok. De tudd, hogy ezt a szakaszt is veled szeretném megélni. Hogy mit szeretnék? Kimondani, meghallgatni, megismerni, elfogadni, megérteni, megbocsájtani, kérni, fogadni, vállani, ígérni és megköszönni. Mindazt, ami a tiéd és az enyém, amivel közösen van még dolgunk. Gyere, hallgass meg, és mondd el mindazt, ami bánt, csendesítsük le egymás viharát. Ne hagyjunk egy szálat sem elvarratlanul, egy kérdést sem megválaszolatlanul, egy szobát sem rendezetlenül. Mert jövőnk s gyermekeink jövője múlik azon, hogyan rendezzük meg ezt az utolsó fejezetet.


Arra kérlek, hogy amit együtt kezdtünk el, együtt is fejezzük be. Szépen. Csináljuk méltón ezt is, hogy emelt fővel, tisztességgel nézhessünk majd vissza életünk végén erre a jelenetre. Vállalom mindazt, ami szükséges ahhoz, hogy együtt le tudjuk zárni a régi kapcsolatunkat, és megtaláljuk jövőbeli működésünk. Hisz sosem leszünk egymás számára idegenek. Közös a múltunk, közösek a gyermekeink, közösek a fényképeink és az emlékeink. S talán van egy másik közös jövőnk. Szülőként sosem válhatunk el egymástól. Számítok rád, mint apára, és számíthatsz rám, mint anyára. Együtt ülünk majd az asztalnál gyermekeink esküvőjén, és nagyszülők is együtt leszünk. Csináljuk hát jól most és majd akkor, hogy utódaink büszkék legyenek ránk, mert bennünk elsimult a múlt.

Velem tartasz? Tudsz nekem igent mondani? Mert én igent mondok neked. Nem akarok több harcot, hisz valójában egyet akarunk. Közös döntésből közös válásba lépünk. Valaha téged választottalak férjemül, s most arra kérlek, legyél a Volt Férjem. Olyan tisztán, amilyen tisztán csak meg lehet élni ezt a szerepet. Én téged választalak, mert méltónak talállak a feladatra. Mit válaszolsz? Számíthatok rád? Mert én úgy döntöttem, nem ellened, de Veled válok el Tőled.
 
    Szappanyos Orsolya, kapcsolattolmács
Az oldal valamint a Facebook oldal minden írása saját szellemi alkotás, amelyet szerzői jogok védenek. Megosztható változtatás nélkül, a szerző és forrás pontos megjelölésével. Köszönöm.
 
Kapcsolódó írások:

- Lábunk nyomán
- Mielőtt megbocsátok
- Tudsz-e még Játszani?
 
< < <  A törékenység ereje
 
KAPCSOLAT


Szappanyos Orsolya kapcsolattolmács
Cím: Léleképítészet,
Budapest, II.kerület, Pasaréti út 12.
félemelet 2. kapucsengő: 12
E-mail: ragyoglak@gmail.com
Telefonszám: kérd e-mailben!
Skype: Ragyoglak

KERESÉS

 
KÖVESS A FACEBOOKON!

 
FÉNYÉKSZER
 
 


Copyright © 2014-2018. Minden jog fenntartva! Ragyoglak.hu | Szerzői jogok | Adatvédelmi Irányelvek
Kezdőlap - hirfolyam Kezdőlap - hírfolyam Likeold az oldalunkat!